#ef7e12

Süresi Kısa Ama Katkısı Büyük: Daily’leri Doğru Yapıyor Muyuz?

Feral Sunar // Allianz Türkiye - Çevik Koç

İyi bir daily’nin ne kadar büyük bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. Peki doğru uyguladığımızdan emin miyiz? Bu yazıda, daily ritüelinde sık görülen beş hatadan yola çıkarak, iyi bir daily’nin peşine düşüyoruz. 

Sprint hedefine doğru ilerlerken ve backlog’da düzenlemeler yaparken farkındalık yaratmak ve işleri görünür kılmak için yapılan 15 dakikalık günlük takım buluşması daily’nin uygulaması kolay gibi görünüyor evet. Ancak sprintler ilerledikçe takımların burada istemeden verimsizlik yaratan davranışlar geliştirdikleri de su götürmez bir gerçek.

Çevik çalışma ile tanışan hatta henüz çevik çalışmaya başlamayan takımlarımızın bile sprint koşmaya başlamış çevik takımlardan görüp, beğenip, uygulamaya başladıkları değerli bir pratik daily. “Her Şey İyi Bir Daily ile Başlar” yazısında Gökhan’ın da söylediği gibi daily ritüeli doğru yapıldığında takım olma yolunda hızlandırıcı etkisi çok büyük. Üstelik çevik çalışma sürecine katkısı da 15 dakikalık kısa süresine göre bir hayli yüksek. 

Peki bu kısa ama katkısı büyük ritüeli takımlar doğru uyguluyor mu?

Çoğu zaman evet, zaman zaman ise hayır 😊

Kullanışsız, çoğu zaman hatalı sonuçlar doğuran, yanlış geliştirilmiş çözümler diğer bir deyişle “anti-pattern”ler arasında rastladığımız, daily ritüelinde en sık karşılaşılan 5 tanesine gelin birlikte bakalım:

  • Aidiyet: Daily ritüeline geç katılma, düzensiz katılma ya da daily’ye hiç katılmama
  • Planlama yapma: Yeni ihtiyaçların daily’de tartışılması, kullanıcı hikayelerinin üzerinden görüşülmesi (refinement) ya da sprinti yeniden planlamaya çalışma
  • Problem Çözme: Daily’de bahsi geçen sorunları daha sonra tartışmak yerine hemen orada çözmeye çalışma
  • Monolog: Daily’nin 15 dakikalık zaman kısıtını (timebox) gözetmeksizin uzun monologlarla işleri anlatma
  • Engellerden Bahsetmeme: Daily’de engelleri raporlamama, takımdan yardım ya da destek talebinde bulunmama

Biraz da somut veriler. Bu yazı için, çalıştığım 6 çevik takımla bu 5 anti-pattern’i konuşup, hemen sonrasında da paylaştığım anket ile takımlara bunlardan hangileri ile karşılaştıklarını sordum. 

İşte sonuçlar:

 

Çevik çalışan takımlar, scrum uyguladıkları halde bazen istedikleri gelişimi sağlamakta zorlanabilirler. Duruma göre pek çok farklı nedeni olmakla birlikte altında yatan prensipleri anlamadan ritüelleri mekanik bir şekilde uygulamak en sık görülen sebepler arasında sayılabilir. 

Takımlar ilk sprintleri koşarken aldıkları eğitimlerin de etkisiyle ilk başlarda nasıl yaparlarsa yapsınlar; günler geçtikçe verimsizlik doğuran bazı uygulamalar geliştirmeleri kaçınılmaz olur. Tam da bu noktada çevik koçlar farkındalığı artırma ve düzeltici aksiyonları belirlemede yılmadan takımlara rehberlik eder ve yolda tutarlar.  

Peki sizin gördüğünüz anti-pattern’ler var mı? Bizimle paylaşmayı unutmayın… 

 

Ufak bir not: Bu konu hakkında merak ettiklerini sormak için buraya tıklayarak bize ulaşabilirsin.

Yorumlar

Resimli CAPTCHA
Resimde görünen karakterleri girin.