#ef7e12

Yaratıcılığın Tekniği Olur mu?

Melda Önbaşlı Arslan // Allianz Türkiye - Çevik Koç 

Yaratıcılığın bir yetenek olduğunu, doğuştan bir insanın içinde olduğunu veya olmadığını düşünürüz. Halbuki, yeni bir fikre giden yol da, doğru soruları sormaktan, doğru teknikle düşünmekten geçiyor. 

İş yaşamında yaratıcılık her an karşımıza çıkan bir konu. Değişken ve esnek dünyamızda bazen kendiliğinden bazen de zorlayarak yaratıcı olmaya çabalıyoruz. Aklımızda bir sürü güzel fikir geziniyor ya da gerçekten tek bir mükemmel fikrimiz var. Ancak bu fikri nasıl hayata geçireceğimizi bilmiyoruz, şüphelerimiz hatta belki de endişelerimiz var. Temelde, bir fikri nasıl geliştireceğimizi de bilmiyoruz. İtiraf edelim ki, birçoğumuz bunu yaşıyoruz. Sürekli değişim ve adaptasyon gerektiren çevik dünyada yenilikçi çözümler üretmek için güçlü bir araca ihtiyacımız var. İşte o aracın ismi, SCAMPER. Üstelik bu tekniği çocuklarınızın yaratıcı düşünme yeteneğini geliştirmek için de kullanmak mümkün. 

Yönlendirilmiş beyin fırtınası yöntemi olarak tanımlayabileceğimiz bu tekniği, 1953’te ABD'li reklam yöneticisi ve yazar Alex Faickney Osborne bulmuş. Yöntem 1971'de Bob Eberle tarafından geliştirilmiş. Scamper; yaratıcı düşünmenin geliştirilmesinde kullanılan, mevcut fikirlerin nasıl değiştirileceğini düşündüren, yeni veya alternatif fikirler üretmeye yardımcı olan, uygulanması kolay, eğlenceli bir beyin fırtınası yöntemi. 

Yaratıcı Dehanın Sırları kitabının yazarı Michael Michalko, Scamper’in felsefesini:  “Her fikir var olan başka bir fikirden doğar” diyerek açıklıyor. Bir başka deyişle, var olan her fikir yeni fikirlerin oluşturulmasında önemli bir kaynak. 

Doğru 7 soru 

Bizleri yedi farklı türde soru sormaya teşvik ederek yeni ürünler ve hizmetler için fikir üretmemize yardımcı olan bir teknik. Bu aşamalar sırayla uygulanarak beyin fırtınası yapılır ve her aşamada kişinin farklı düşünmesini sağlayan sorular sorulur. Kişi bu sorulara cevap vererek yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir ve konuya ilişkin yenilikçi çözüm önerileri üretebilir. Ayrıca mevcut ürün ve hizmetleri, sorunları ve fikirleri nasıl yenileyebileceğimizi, çözebileceğimizi veya iyileştirebileceğimizi anlamamıza fayda sağlar. 

“Scamper” anımsatıcımızın harflerin her biri, bu teknikte bize yol gösterici. 

S : Substitute / Yerine Koyma (alternatif fikirler düşünme)

C : Combine / Birleştirme (farklı fikirlerden yeni fikir oluşturma)

A : Adapt / Uyum Sağlama (mevcut fikri duruma uyarlama)

M : Modify, Minify or Magnify / Değiştirme, Küçültme ya da Büyütme (fikir üzerinde değişkenlik)

P : Put to Another Use / Farklı Kullanım Alanları Bulma (fikri amacının dışında kullanma)

E : Eliminate / Ortadan Kaldırma (Üründen bir özelliği çıkararak yararlı hale getirme)

R : Reverse & Rearrange / Tersine Çevirme & Yeniden Düzenleme (ürünü&fikri düzenleme)

Önce iyileştirmek istediğimiz, herhangi bir ürün veya hizmet seçerek işe başlayalım. İkinci adımda bize rehberlik etmesi için anımsatıcıları kullanarak tanımladığımız ürün hakkında çokça sorular soralım. Beyin fırtınası için çok soru sormak, bulduğumuz cevaplar arasında uygulanabilir çözümler bulmak demektir. Bunlardan herhangi birini yeni bir ürün yaratmak ya da mevcut bir ürünü geliştirmek için kullanabilir miyiz? Fikirlerden herhangi biri uygulanabilir görünüyorsa, o madde üzerinde biraz daha durarak fikrimizi geliştirmeye başlayabiliriz. İşte bu kadar basit… 

Bu arada fikirler ille de hemen hayata geçirilebilir olmak zorunda değil. Ancak çevik dünyada hep üzerinde durduğumuz gibi vazgeçmeden denemeye devam etmeliyiz. Biliyoruz ki fikir üretmekte sınır yok…

Kaynak: Yaratıcı ve Farklı Düşünmeye Giden Yol: Scamper, Vesile Yıldız Demirtaş 

Hayal Gücü Sınır Tanımaz: Scamper Tekniği İle Beyin Fırtınası, Özge Selçuk Bozkurt 

 

Ufak bir not: Bu konu hakkında merak ettiklerini sormak için buraya tıklayarak bize ulaşabilirsin.

Yorumlar

Resimli CAPTCHA
Resimde görünen karakterleri girin.