Barış Erkent // Allianz Türkiye – Çevik Koç
Hepimiz verimli, başarılı olmaya çalışıyoruz. Hayattaki hedeflerimize doğru ilerlerken, kendimize doğru soruları soruyor muyuz? Önceliklerimizi doğru belirliyor muyuz? İlham veren birkaç cevap, Garry W. Keller’ın Tek Bir Şey adlı kitabında mevcut…
İş insanı, girişimci ve yazar Garry W. Keller, “The One Thing” adındaki kitabında amaç ve verimliliği gözeterek, önceliklerimizi belirleme konusunun etrafında pek çok kişi ve takımın işine yarayabilecek önerilerde bulunuyor. Temel noktaları paylaşayım...
Başlangıç noktası olarak odaklanmayı seçmek
Olağanüstü sonuçlar, doğru sorularla gelir. Bu soruların başında ise, odaklanma yatar. Çünkü odaklanma, bir domino etkisi yaratarak, olağanüstü sonuçlara giden yolu kurar.
Burada odaklanmanın altındaki iki alt soruya bakalım:
1. Büyük Resim Sorusu: “Benim ‘tek şey’im nedir?”
Bu soru ufkunuzu genişletmek, kariyerinize veya şirketinize yön vermek için kullanılabilir. Hangi konuda uzmanlaşmak, başkalarına ve topluma ne vermek ve nasıl hatırlanmak istediğinizi düşünün.
2. Küçük Odaklanma Sorusu: “Şu anki ‘tek şey’im nedir?”
Bu soruyu sabah uyandığınız anda ve gün boyunca kullanın. Bu, en önemli işinize odaklanmanızı ve onu sürdürmenizi sağlar. İhtiyaç duyduğunuz anlarda başkalarından destek bulabileceğiniz, size avantaj sağlayacak eylemlerinizi de belirleyen soru budur.
Bir amaç doğrultusunda yaşamak
Amacımız önceliklerimizi, önceliklerimiz ise eylemlerimizin ürettiği verimliliği belirler. Koşulların bizi nasıl etkilediği, onları nasıl yorumladığımıza bağlıdır.
İstediğimizi elde ettiğimizde, mutluluğumuz giderek azalır çünkü doğamız gereği elde ettiklerimize çabucak alışırız. Potansiyelimizi iyi kullanmaktan doğan memnuniyet duygumuz da zamanla azalır.
Psikolog Martin Seligman, mutluluğa katkıda bulunan beş unsur olduğuna inanıyor: Bunlar pozitif duygu ve keyif, başarı, ilişki, bağlanmak ve anlam. Seligman’a göre en önemlileri bağlanmak ve anlam bulmak.
Öncelikler doğrultusunda yaşamak
Öncelik olmayan hedefler güçsüzdür. Gelecekteki bir ödül ne kadar uzaksa, onu elde etmek için o anki motivasyon o kadar küçüktür. Bugünü yarınlarınıza bağlayın. Süreci görselleştirmek, yani büyük bir hedefi adımlara bölmek, plan yapmanıza ve başarı için ihtiyaç duyduğunuz stratejik düşünceyi devreye sokmanıza yarar. Bir araştırma sonucuna göre, hedeflerini kağıda döken kişilerin, bunları gerçekleştirme olasılığı, yüzde 39.5 daha yüksek.
Verimlilik doğrultusunda yaşamak
Verimli eylemler insanın hayatını değiştirir. Günün her dakikası bir şeyler yaparız; çalışırız, yürürüz, yemek yeriz, uyuruz, ayakta dururuz, otururuz, nefes alırız… Burada sormamız gereken soru bir şey yapıp yapmadığımız değil, yaptığımız o şeyin ne olduğudur.
Yaptığımız şey önemli olduğunda, hayatımızı tanımlayan her şeyden çok yaptığımız o şey olacaktır. Verimlilik doğrultusunda yaşamak, olağanüstü sonuçlar ortaya çıkarır.
Verimli insanlar ‘tek şey’leri için zamanı bloke ederler ve sonra bu zamanı olabildiğince korurlar. Bloke ettikleri zaman içindeki tutarlı çalışmayla, aradıkları olağanüstü sonuçlar arasındaki noktaları doğru bir şekilde birleştirmişlerdir.
Verimliliğin dört hırsızı vardır:
- Hayır diyememek (Bir şeye evet dediğinizde, neye hayır dediğinizin farkında olmalısınız)
- Karmaşa korkusu
- Sağlıkla ilgili kötü alışkanlıklar
- Hedefleri desteklemeyen çevre (Kimse tek başına başarılı ya da başarısız olmaz)
Üç Yükümlülük
Zamanı bloke etmek yoluyla olağanüstü sonuçlar elde etmek için üç taahhüt gerekir.
İlk olarak, ustalık arayan birinin zihniyetini benimsemelisiniz.
İkincisi, sürekli olarak işleri yapmanın en iyi yollarını aramalısınız.
Son olarak,’tek şey'inize ulaşmak için elinizden gelen her şeyi yapmaktan sorumlu olmaya istekli olmalısınız.
Koçluk yaparken Keller sık sık, "Bunu yapabileceğinizin en iyisini yapmak için mi yapıyorsunuz, yoksa yapılabilecek en iyi şeyi yapmak için mi yapıyorsunuz?" diye sorar. Bir şeyde ustalaşmanın yolu, yalnızca yapabileceğinizin en iyisini yapmak değil, aynı zamanda yapılabilecek en iyi şekilde yapmaktır.
Ufak bir not: Bu konu hakkında merak ettiklerini sormak için buraya tıklayarak bize ulaşabilirsin.
Yorumlar