Merve Bülbül // Allianz Türkiye - Çevik Takım Üyesi
Sosyal medya hayatımızın her alanını kuşatmış durumda. Hal böyleyken iş hayatında çalışan bağlılığındaki etkisi de yadsınamaz. Peki nasıl? Gelin yakından bakalım.
Teknolojinin kurumlar için verimli hale gelmesiyle birlikte, daha fazla şirket kurum içinde ve dışında kitleleriyle bağlantı kurmak ve etkileşime geçmek için çeşitli sosyal medya platformlarına entegre olmaya başladı. Özellikle Y ve Z kuşağının çalışma hayatına daha çok katılmasıyla birlikte, iş ortamlarında da dijitalleşme trendi kaçınılmaz hale geldi.
Dijitalleşme deyince, şirket içi sosyal medya kullanımını, dijitalleşme trendinin bir örneği olarak gösterebiliriz. Sosyal medya kanalları aracılığıyla iletişim, çift taraflı, hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleşebiliyor. Kurumlar açısından çevik çalışma modelinde verimliliği artırmak, işveren markasını güçlendirmek, yetenekleri kuruma çekmek ve elde tutmak için çalışanlarla etkili iletişim kurulması çok büyük öneme sahip. Şirket içi sosyal medya kullanımı ise hem yatay hem de dikey iletişimi mümkün kılıyor. Bu akıcı iletişim sürecinden şirket içi sosyal medya, çalışanlar arasında bağ kurmayı, bilgi paylaşımını, iş birliğini ve yenilikler yaratmayı kolaylaştırırken, sosyal sermaye de yaratabilir.
Sosyal Medya ve Çevik Çalışma Modeli
Şirket içi sosyal medya kullanımı aynı zamanda Hızlı, Etkili ve Yetkili takımlar olarak iş çıktılarında daha fazla değer elde etmesine yardımcı da olabilir.
Kurumlar, tüm bu pozitif yönleri göz önünde bulundurarak, şirket içi sosyal medyayı, iç iletişim stratejilerinin bir parçası olarak giderek daha fazla kullanıyor. Biz de Allianz Türkiye olarak, şirket dışı sosyal medyayı uzun yıllardır aktif kullanmakla beraber, pandemi döneminde iç iletişimimize de dahil ettik. En sık kullanılan sosyal medya uygulamasının Instagram olması nedeniyle biz de mevcut iç iletişim kanallarımıza alternatif olarak, sadece çalışma arkadaşlarımıza açık @tutkuylayuruyenler isimli sayfamızı 2020 yılının Nisan ayında açtık.
Bu yıl üçüncü yaşına girecek sayfamızın kuruluş amacı, çalışma arkadaşlarımıza her zaman birlikte olduğumuzu hissettirebilmekti. Mobilden kolay iletişim kurabilmek, daha kısa ve dikkat çekici içerikler ile duyuru ve diğer iletişim mecralarından daha fazla penetrasyon sağlamayı hedefledik. Sayfamızın açılışının henüz ilk ayında, çalışan sayımızın yüzde 80’ine ulaşmak, hedeflerimize ulaşma yolunda bizi oldukça motive etti.
Hedeflediğimiz çalışan sayısına ulaşmakta, iletişim ve iş birliğinin katkısı oldukça büyüktü. Yaptığımız iletişimlerle hem sayfamızın amacını ve neye hizmet ettiğini açıkladık; hem de yöneticilerimizin ve fonksiyonlarımızda gönüllü olarak yer alan elçilerimizin desteğini aldık.
Kurumlar çalışanlarını sosyal medyaya dahil ederken, yöneticilerin desteğini istemeleri faydalarına olacaktır. Böylece daha fazla katılımcıya/takipçiye ulaşabilir; şirket içerisinde sosyal medya kullanımının daha çok benimsenmesine katkı sağlayabiliriz. O halde, yöneticileri bu sürece nasıl dahil edebiliriz?
- Öğrenin: Yöneticilerin neleri önemsediğini öğrenin; onların dilini konuşun.
- Anlatın: Şirket çapında katılımın değerini gösterin, yöneticilerinize bunu neden yaptığınızı ve bunun şirkete, ekibe ve onlara nasıl fayda sağlayacağını anlatın.
- Etkileşime geçin: Yöneticilerinizin ve ekiplerinin sosyal medyada başarılı olmasına yardımcı olun. Katılımlarını kolay ve anlamlı hale getirin. Örnek içerikler paylaşabilirsiniz.
- Bir şampiyon bulun: Hangi yöneticilerin sosyal medyayı aktif kullandığına dair araştırma yapın. Sosyal medyaya katılımı yöneticilerin önemsediğini gösterebilirseniz, daha geniş kitlelere de ulaşabilirsiniz.
- Destekleyin: Gerektiğinde onlara yardım etmek için hazır olun. Çabalarının takdir edilmesini sağlayın.
Peki biz şirket içi sosyal medya hesabımızda nasıl bir yol izliyoruz?
Sayfamızın içerik stratejisini, tüm çalışma arkadaşlarımızla iletişim halinde olunabilecek içerikler üzerine kurduk. Şirketle ilgili önemli haberler, ödüllerimiz, İcra Kurulu üyelerimizin mesajları, İnsan Kaynakları süreçlerimizle ilgili bilgilendirme paylaşımları ile birlikte, interaktif içerikler, çalışma arkadaşlarımızdan gelen ekip fotoğrafları, sosyal etkinlikler gibi paylaşımlar yapıyor ve ödüllü yarışmalar düzenliyoruz. Böylece çalışma arkadaşlarımızı yaratıcılıklarını kullanmaya teşvik ediyor, şirketle aralarındaki duygusal bağı güçlendiriyor, tek yönlü bir iletişim yerine etkileşimli paylaşımlara olanak sağlamış oluyoruz.
Süreçlerin iletişimlerini yaparken bu kanalı da kullanmanın ve çalışanların bu kanal üzerinden geri bildirimlerini rahatça paylaşabilmelerinin, organizasyonel şeffaflığa katkıda bulunduğunu, bu durumun da çalışanlarda güven duygusunu artırdığını söyleyebiliriz. Bunların yanında, çalışma arkadaşlarımızın şirket içi bilinirliklerini artırmak için de paylaşımlarda bulunuyoruz. Bu paylaşımlarla çalışma arkadaşlarımızın motivasyonunu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Paylaşım yapmaya hevesli arkadaşlarını gören diğer çalışanlarda da zamanla benzer bir motivasyon gelişebiliyor; bu durum birbirlerinden ilham almayı teşvik ederken aralarındaki iletişimi de güçlendiriyor. Aynı zamanda kendileriyle ilgili bir deneyim veya görsel paylaşımı yaptıklarında, bunun görüleceğini biliyorlar; bu şekilde de kuruma bağlılıkları daha çok artıyor.
Sosyal medyadaki başarının, takipçi kitlenizi iyi tanımakla, etkileşimi sıkı tutmakla ve ölçümlemekle ancak mümkün olduğuna inananlardanım. Bu nedenle biz de yıl içerisinde farklı dönemlerde yaptığımız analizler ile sayfanın başarısını ölçümlemekle birlikte, düzenlediğimiz geri bildirim anketleri ile içerik stratejimizde değişim ve dönüşümü de gerçekleştiriyor; etkileşimi yüksek tutmaya çalışıyoruz.
Sosyal medyayı iç iletişimde doğru kullandığımızda, birçok avantajını görebildiğimiz aşikar. Bu nedenle sosyal medya stratejisi üzerinde titizlikle çalışmanın ve çalışanların dahil olabileceği aktivasyonlar geliştirmenin, çalışan bağlılığına ve deneyimine pozitif katkı sağlayacağına inanıyorum. Özetle; sosyal medyayı hem kullanalım, hem kullanımına teşvik edelim, hem de sosyal medyadaki içeriklerden faydalanıp işimize katkı sağlamaya devam edelim.
Ufak bir not: Bu konu hakkında merak ettiklerini sormak için buraya tıklayarak bize ulaşabilirsin.
Referanslar
(1) Men, L. R., O’Neil, J., & Ewing, M. (2020). Examining the effects of internal social media on employee engagement. Public Relations Review, 46(2)
(2) Ali-Hassan, H., Nevo, D., & Wade, M. (2015). Linking dimensions of social media use to job performance: The role of social capital. The Journal of Strategic Information Systems, 24(2), 65-89.
(3) Friedl, J., & Verčič, A. T. (2011). Media preferences of digital natives’ internal communication: A pilot study. Public Relations Review, 37(1), 84-86.
(4) Cisco Blogs / Digital and Social / The Role of Executives in Employee Engagement: Crossing Your T’s and Dotting Your I’s
Yorumlar