#ef7e12

Şimdi Değilse Ne Zaman?

Ayça Pak // Allianz Türkiye - Çevik Koç

Bir Çin atasözü şöyle der: “Bir ağaç dikmek için en iyi zaman 20 yıl önceydi, ikinci en iyi zaman ise şimdi.” Bahar Eriş’in yazdığı “Şimdi Değilse Ne Zaman?” kitabı, çevik çalışma açısından da ilham veriyor.

“Şimdi Değilse Ne Zaman?” hayatını değiştirmek, en azından denemeye cesaret etmek için doğru soruları soran bir kitap. Benim Çevik Ofis yolculuğumla kesişen noktaları kitaptan da ilham alarak anlatmak istedim. 

Bahar Eriş’in yazdığı “Şimdi değilse ne zaman?” halihazırda çok güçlü olan bu soruyu kendimize sormamızı ve üzerine düşünmemizi teşvik ediyor. İçinde cesaret, azim, çaba, kırılganlık, mükemmeliyetçilik, umut, iyilik gibi pek çok farklı konuda denemelerin yer aldığı kitap, beni farklı zihin yolculuklarına doğru yöneltti ve çok keyif aldığım bir kitap oldu. Ben de kitapta en çok etkilendiğim ve kendi hayatımla bağ kurduğum noktaları sizlerle paylaşmak istedim.

Kitabın ilk sorusu “Şimdi değilse ne zaman?” olduğuna göre ben de öncelikle Çevik Ofise geçiş yolculuğumdan bahsetmek isterim. Aslında iki senedir aklımın bir köşesinde olan ama hep ertelediğim bu kararı hayata geçirme dönemi beni önemli bir adım atmaya yöneltti. Hani ne yapmak istediğinizi çok iyi bilir ama bir şekilde çeşitli nedenlerle hep erteler; o adımı atamazsınız ya, işte o adım aslında hem sizi hem de o anda hiç farkına varamadığınız başka hayatları özgürleştiriyor. İşte bu yüzden "batık bedel" yanılgısını bir kenara bırakmalıyız. Bizi bağlayan, emek sarf ettiğimiz için vazgeçemediğimiz şeyleri arkamızda bırakmak için cesurca adım atmak hayatımızda birçok şeyi değiştirebilir. Unutmayalım ki zamanımız sınırlı ve hızla akıp gidiyor, dolayısıyla kendimize doğru soruları sorup gerçekten ne istediğimizi bulmamız önemli. 

Kitapta okuduğum Çin atasözü bu durumu çok güzel anlatıyor: “Bir ağaç dikmek için en iyi zaman 20 yıl önceydi, ikinci en iyi zaman ŞİMDİ.” 

Yani, ya şimdi cesaret edeceğiz ya da hayatımızı neleri kaçırdığımızı bilemeden geçireceğiz. Peki siz kendinize hiç bu soruyu soruyor musunuz?

Kitapta beni en çok etkileyen konulardan biri de “Tiramisu etkisi” oldu. Tiramisunun, İtalyancada “Beni yukarı çek, beni yukarı götür, beni neşelendir” gibi anlamları var. Bahar Eriş, bu neşelendirme, birilerine iyi gelme özelliğine, “Tiramisu potansiyeli”  adını veriyor. Yazar, her canlının elinden geldiğince bir şeylerin ucundan tutup birilerini yukarı çekmesini, herkesin bir “tiramisu potansiyeli” olması ile bağdaştırıyor. Bu potansiyeli hepimiz kullanabiliriz, şayet istersek; ufak bir gülümseme, güzel motive edici bir söz, yardıma ihtiyacı olan bir çocuğun elinden tutup ona yol göstermek, sokakta yaşayan hayvanlara yiyecek ve su bırakmak, karşıdan karşıya geçmeye çalışan yaşlı teyzenin koluna girip ona yardımcı olmak, çevik takımların Daily ritüelinde yardıma ihtiyacı olan ekip üyesine destek olmak için herkesin kolları sıvaması gibi, aslında bunları daha da çeşitlendirmek mümkün. 

Tiramisu etkisinin takımlarda ne kadar önemli olduğunu düşündüm okurken. Bence kesinlikle çok ama çok etkili bir kavram. Her takımda bunu yapan en az bir kişinin olması ve takımı yukarı taşıması ne kadar değerli, değil mi? Peki takımımızdaki bu kişi acaba biz olabilir miyiz? Eğer tiramisu potansiyeli olan kim bilemiyorsanız, belki de o insan sizsinizdir… Neden olmasın? Aslında hepimizde bu potansiyel var. 

Kitap daha birçok farklı konuda denemeleri içeriyor. Eminim sizin de ilginizi çekecek başka konular olacaktır. Benim de size hediyem bu kitabı okuma tavsiyesi olsun… 

Herkese keyifli okumalar😊

Ufak bir not: Bu konu hakkında merak ettiklerini sormak için buraya tıklayarak bize ulaşabilirsin.

Kaynak: Şimdi Değilse Ne Zaman?, Bahar Eriş, Alfa Yayınları, 2021

Dr. Bahar Eriş, çocuklarda üstün zekâ ve yetenek eğitimi üzerine odaklanmış bir akademisyen ve yazardır. Columbia Üniversitesi’nde üstün yetenek eğitimi alanında yüksek lisansını tamamladıktan sonra aynı okuldan doktorasını almıştır. 6 yıllık eğitimi süresince Teachers College’da öğretmenlik yapmıştır. Eriş, Türkiye’ye döndükten sonra, 10 yıl boyunca (2004-2014) Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde “üstün yetenek eğitimi” konusunda dersler vermiştir. 2015-2017 yıllarında Bahçeşehir Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Programı’nda Yrd. Doç. Dr. olarak yüksek lisans derslerine girmiştir. 2017’de uzmanları ve anneleri bir araya getiren MomTalks etkinliğini hayata geçirmiştir. Anneleri bilinçlendirmeyi amaçlayan bu organizasyon, her yıl İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerinde düzenlenmektedir. Aynı zamanda profesyonel simultane çevirmendir. “Her çocuk en iyi eğitimi hak eder” düşüncesini savunan Eriş, her çocuğun içinde keşfedilmeye değer biricik yetenekler olduğuna inanmaktadır.”

Yorumlar

Resimli CAPTCHA
Resimde görünen karakterleri girin.