#ef7e12

Sekizinci Sanat: Planlama

Emel Yayla Yavuz - Çevik Koç // Allianz Türkiye

Planlama her zaman önemli ama eğer çevik çalışıyorsanız önemi birkaç kat artıyor. Dikkat edin, burada yapacağınız ufak bir hata, işleri karmaşık hale getirebilir.

Çok sevdiğimiz Konfüçyüs şunu söylemiş: “Başarı hazırlığa bağlıdır ve hazırlık olmadan, başarısızlıkların ortaya çıkması kesindir.” Bu sözün üzerinden bin yıllar geçmiş ama durum aynı. Hazırlık, her işte sonucu etkileyen faktörlerin başında geliyor.

Planlama da hazırlığın en kritik bileşeni. Burada yapılacak bir hata, işleri zorlaştırabilir.

HEY!’de sprint sonuna yaklaşırken tamamlanmayan “story”lerimizin sayısı fazla olduğunda ya da hedeflerimizin gerisinde kaldığımızda hep planlamamızın daha iyi olması gerektiğini düşünür, bir sonrakinde daha iyi olabileceğimizden bahsederiz. Peki ama bunu nasıl yapacağız?

Gelin, planlama sanatının inceliklerine doğru bir yolculuğa çıkalım.

Uzun süredir çevik çalışmayı “Scrum”la deneyimlemiş, içlerinde Çevik Koç, Product Owner ve takım üyelerinin de bulunduğu bir gruba “Verimli bir planlama için neler gereklidir?” diye sordum.

En çok paylaşılan cevaplar şöyle oldu:

  • Hedef net olmalı.
  • Öncelikler iyi belirlenmeli.
  • Kapsamlı hazırlık yapılmalı.
  • Zaman, kapasite yönetimi gerçekçi olmalı.
  • Planlamaya tüm ekip dahil olmalı, zihnini bu konuya vermeli.
  • Planlama oturumunun zamanlamasına dikkat edilmeli.
  • Sprintte yapılacak işlerle ilgili tüm takım mutabık olmalı.

Cevapları detaylandırarak ilerleyelim.

Genel olarak, tüm takımın, içinde olduğu organizasyonun, üyesi olduğu takımın hedefini bilip içselleştirmesi, bunları sprint hedefleriyle bağdaştırması hayati önemde.

İyi önceliklendirilmiş bir iş listesiyle başlanan sprint, yaratılan değeri artırır. Zaman ve eforu da doğru yönlendirmeyi sağlar.

Her sprint için müşteri ihtiyaçlarını, onlar için yaratılacak değeri, pazar dinamiklerini ve ürünün özelliklerini düşünerek, hedefimize uygun bir iş listesi hazırlamak şart.

Sprint iş listesine alınacak işlerin detaylandırılması, tüm takımın o sprintte ne yapacağını iyi bilmesini haliyle hedefe ulaşmasını sağlamada kritik bir unsur. İyi bir hazırlık, bunu kolaylaştırır.

Yapılacak işin bağımlılıklarının bilinmesi, çözülmüş olması gerekiyor. Bunun için birlikte çalışacağımız paydaşlarla ortak bir plan için mutabık kalınması önemli. Deneyimlerimiz de gösteriyor ki tamamlayamadığımız pek çok işin sebebi çeşitli bağımlılıklar.

Planlama toplantısının içeriği kadar ona ayırdığımız süre de çıktılarımızın kalitesini etkileyen önemli faktörlerden. Unutmayın, sprint iş listesi olgunlaştırılmamışsa, o toplantı verimli bir sonuç getirmiyor.

Planlamaya başlarken, takımın zaman, izin, eğitim ya da herhangi bir üyenin birden fazla Squad’da görev alması gibi durumları bilerek hareket edilmeli. Buradaki netlik, hedefe giden yolu da berraklaştırır. Bir tavsiye: Kapasite planlarken sanki hiç makale okumayacak, araştırma yapmaya zaman ayırmayacak ya da online da olsa arkadaşlarınızla kahve içmeyecekmişsiniz gibi planlama yapmayın.

Verimli planlamanın bir önemli noktası da tüm takımın bu sürece katkı vermesi. Fiziksel olarak burada bulunmak değil tek şart, zihnen de planlamaya dahil olunmalı.

Son olarak planlama sonunda tüm takım sprint iş listesinde mutabık kalmalı. Bu durum, sahiplenme ve işleri sprint süresinde tamamlama konusunda yüksek motivasyon sağlar.

Unutmayın planlama önemli bir sanat. Ve bu sanatta ne kadar başarılı olursanız, hedeflerinize de o kadar zahmetsiz ulaşırsınız.

 

Ufak bir not: Çevik çalışma metodu hakkında deneyimlerini paylaşmak ve merak ettiklerini sormak için buraya tıklayarak bize ulaşabilirsin.

 

Yorumlar

Resimli CAPTCHA
Resimde görünen karakterleri girin.