Hüseyin Erdem Anbarkaya // Allianz Türkiye - Stajyer
Bir stajyer için çevik kültür ne demek? Stajın verimli geçmesi için çevik kültürün ne katkıları var? İşte stajyerimiz Erdem’in gözünden HEY!
Bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak çevik çalışma metodolojisi, duyar duymaz ilgimi çekmişti. Hem ders içeriklerinden hem de hocalarımızdan aşina olduğum bu çalışma sistemini Allianz'ın Türkiye’nin başarıyla uygulayan ilk şirketlerden biri olduğunu biliyordum. Staja başlamadan önce, öğreneceklerim arasında beni en heyecanlandıran şeylerden biri çevik çalışma sürecini deneyimleyecek olmaktı.
Bugün staj biterken fark ediyorum ki, çevik çalışma modelinde stajyer olmak, bu süreci verimli geçirmek için çok önemli. Hem ileride staj yapacak arkadaşlarım, hem de diğer şirketlerin stajyerlerle çalışma sistemine katkı sağlayacağını düşündüğüm gözlemlerimi aktarmak istedim. Okuduğunuz bu makale de, bunun kanıtlarından biri.
Staj süreci hem kurum içinden hem de kurum dışından konusuna hakim eğitmenlerden aldığımız farklı eğitimlerle başladı. Eğitimcilerin duydukları heyecan ve eğitimlerin interaktif ilerlemesi eğitimleri üst düzey bir noktaya taşıdı.
Çevik olmak ne demekti?
"Allianz Kurum Kültürü ve Değerler" başlıklı eğitim sırasında Allianz çalışanlarına verilen bir eğitim dikkatimi çekmişti ki ricamız üzerine eğitim sürecimize bu eğitim de eklendi. Bu değişiklik Allianz kurum kültürü konusunda fikir vermek yanında Çevik Manifesto'nun ilk ve son maddelerinin uygulamalı gösterimiydi. Staj boyunca her sabah yapılan kısa toplantılar, iki haftalık periyotlarla çalışmak çevik ritüellerin uygulamalarıydı. Birlikte çalıştığım ekipte çevik olmanın karşılığını görmüş oldum. Yazılım geliştiricilerden sonra, iş analistlerinin ne yaptığını merak ettiğim için onlarla da vakit geçirebildim. “Bir konuyu öğrenmek istiyorum” dediğimde hızlıca aksiyon alındı. Bu sayede süreç hızlı, etkili ve yetkili şekilde ilerledi. Yaz stajları kısa olur ama henüz bitmeden ben bir yaz stajından alınabilecek verimi en üst düzeyde aldığımı düşünüyordum. Çevik olmak ve çevik çalışmak benim için amacına ulaşmıştı. Allianz’da staj dönemimin nasıl geçtiği sorulduğunda hep kullandığım bir cümle var, verimli ve keyifli geçti.
Peki nedir bu HEY?
Bu sürecin böyle geçmesini sağlayan, çevik yönetim metodolojisi ışığında ortaya çıkan HEY! mottosu son derece özel. Hızlı, Etkili ve Yetkili kelimelerinin kısaltması olan HEY, aslında 10 maddeden oluşan bir Allianz Çevik Manifestosu.
HIZLI…
Hızlı başlığı altında dört madde var;
1. Dene ve Yanıl Kültürü
2. Ticari Bakış Açısı
3. Çapraz Yetkinlikler / İşbirliği
4. Asgari Çalışır Ürün (MVP) Bakış Açısı
Ben bu dört maddeye baktığımda, özellikle birinci madde bana ilk duyduğumda felsefesinden çok etkilendiğim ve o günden beri aklımdan çıkmayan “Move fast and break things” sloganını hatırlatıyor. İşini yapmak için hızlı hareket eden, bazen yanılan ama yılmayan, yanlışlıkla bir şeyleri kıran birini görsem heyecanlı olduğunu düşünürdüm. Bu yüzden “Hız”ın temel unsurunun heyecan olduğuna inanıyorum. Hızımız acelemizden ya da teslim tarihimizin yaklaşmasından değil, heyecanımızdan güç almalı. Peki hızlı ve heyecanlı şekilde boşa kürek çekme ihtimalimizi nasıl yok edeceğiz?
ETKİLİ…
Etkili başlığında ise 3 madde bulunuyor;
5. Müşteri Odaklılık
6. Performans Odaklılık
7. Önceliklendirme
İşte bu sayede hız anlam kazanıyor. Müşteriye odaklandık, ne istediğini iyi anladık ve ona göre hareket ettik. Performansa odaklandık, dolayısıyla hem vakit hem de iş gücü kazandık. Planladık, önceliklendirdik ve önemsedik; böylece toparlanıp işe koyulduk.
YETKİLİ…
Yaptık, yaptık da… Yetkili olmasak yapamazdık. Bu başlığın altında da 3 madde var: 8. Hiyerarşiden Arınmış / Yetkilendirilmiş
9. Şeffaflık
10. Geri Bildirim Kültürü.
Özellikle kendini tanıyan bireyler için iş deneyimine seviye atlatacak maddeler bunlar. Bir fikrin olduğunda rahatça ortaya atmak, ekibinle iyi bir iletişimde olmak gibi yeni nesil çalışma ortamlarında mutlaka bulunması gereken davranış kalıpları ve çok daha fazlası bu maddelerin içinde saklı. Hızlı ve etkili olmak isteyenlere ruhsat veriyor. Ne kaldı geriye, harekete geçmek…
Staj, sadece öğrencilerin değil, bizim gibi çalışanların da çok şey öğrenebileceği bir süreç. Bu yılki stajyerlerimizden Erdem, çevik dönüşümün, iş hayatına atılacak bir insan için ne kadar çok şeyi değiştirebileceğini anlattığı yazısıyla bize de ilham oldu.
Ufak bir not: Bu konu hakkında merak ettiklerini sormak için buraya tıklayarak bize ulaşabilirsin.
Yorumlar